财新传媒
位置:博客 > 薛力 > 文章归档 > 2018年04月
2018年04月28日 04:08

What Role will China play after its Rise?

Xue Li,professor at IWEP/CASS

Cheng Zhangxi post-doctor at IWEP/CASS

The previous article suggested that China may be committed to building a Chinese Order Governed by Li(), which it regards Li as the key means to conducting relationships; it is based on a concentric zone structure; and it is open. Whilst this order is compatible with the current international system, the majority of the me...

阅读全文>>
2018年04月20日 01:26

韩国“新北方政策”与中国“一带一路”

文 | 薛力(中国社科院世经政所研究员  彭锦涛(庆北大学硕士生

新北方政策概述  新北方政策的历史可以追溯到80年代初期。当时的韩国政府把针对其北侧朝鲜、中国与苏联的外交政策称作北方政策,主要目标是改善与这三个社会主义国家的政治关系,而较少经济上的考虑。卢泰愚1988年提出北方政策后,反复强调与与北方合作的重要性,并在任内与朝鲜一起加入联合国,与中国、苏联等社会主义国家建立了外交关系。到...

阅读全文>>
2018年04月14日 03:52

What Might a Chinese World Order Look Like?

A Preliminary Study of the Chinese Order Governed by Li

XUE Li, IWEP, CASS

CHENG Zhangxi, IWEP, CASS

What world order will China be committed to building? This is a topic of global concern, and one which Chinese scholars need to ponder and answer. This paper suggests that China may be committed to building The ChineseOrder Governed by Li(礼). The main characteristics of this order is: it...

阅读全文>>
2018年04月14日 03:48

中国崛起后的国际角色

在上一期的专栏文章中,笔者提到中国可能致力于建立一种“中华礼治秩序(体系)”,其特点是: 以“礼”为主要粘合剂、是圈层结构、保持开放性。这种体系与现行的国际体系兼容,而体系的成员国大部分是中国周边国家,以及若干来自其他大洲的国家。

那么,届时中国是否将取代美国在全球的领导地位?这取决于两方面因素:中国是否有这种意愿?中国是否有这种实力?

邓小平、江泽民、胡锦涛、习近平等中国领导人均明确表示过“中...

阅读全文>>
2018年04月05日 18:15

中国崛起后的国际角色

 

    在上一期的专栏文章中,笔者提到中国可能致力于建立一种“中华礼治秩序(体系)”,其特点是: 以“礼”为主要粘合剂、是圈层结构、保持开放性。这种体系与现行的国际体系兼容,而体系的成员国大部分是中国周边国家,以及若干来自其他大洲的国家。

 

那么,届时中国是否将取代美国在全球的领导地位?这取决于两方面因素:中国是否有这种意愿?中国是否有这种实力?

 

邓小平、江泽民、胡锦涛、习近平等中国领导...

阅读全文>>